“Alleen positieve berichten vanuit het dorp”

‘Trots en heel tevreden’ is Wim Weijs van de werkgroep hoogwatergeul van de Dorpsraad als hij het over de hoogwatergeul en de bypass in Lomm heeft. Sinds de gesprekken over de plannen voor een bypass in Lomm langs de Maas in 2009 vaart kregen, is hij namens het dorp contactpersoon richting DCM. “De samenwerking is erg constructief. Het is alsof de medewerkers van DCM bij het dorp horen”, meent Weijs.

In 2007 ontstond het plan om Lomm meer naar de Maas te keren. Het dorp was toen nog onderdeel van de voormalige gemeente Arcen en Velden. De Rijksweg lag ertussen en het gezicht van Lomm mocht van de gemeente meer naar de Maas gericht zijn. Na veel overleg en ontwerprondes zijn de gemeente Arcen en Velden, de Dorpsraad en DCM tot het uiteindelijke plan voor de bypass gekomen. Een project dat DCM inmiddels heeft afgerond en waar de dorpsbewoners volgens eigen zeggen veel plezier aan beleven.

Ommetje maken

“Op een mooie zomerse dag vertoeven er wel eens 450 mensen in en om de bypass”, weet Wim Weijs. “Er is een aanlegsteiger die zodanig is aangepast dat mensen met een rolstoel gemakkelijk op en van de boot afkomen. Voor vissers is het een goede plek en je kunt hier een mooi ommetje maken, ook met de hond”, geeft Wim aan, terwijl hij naar de hondenspeelplaats wijst. Ook is er een mooi fiets- en wandelpad langs de Maas ontstaan.”

De aanleg van de geul en de bypass bieden het ruim duizend inwoners tellende dorp vele voordelen. “Zoals de hoogwaterveiligheid, de recreatieve voorzieningen én de mogelijkheid om een aantrekkelijk woongebied te creëren met nieuwe woningen met uitzicht op de Maas”, noemt Wim Weijs de belangrijkste. Het gaat inmiddels over zo’n 52 nieuwe woningen. “Kijk hier eens, die mensen hebben toch een prachtig uitzicht over het water.” Ook de natuur heeft een oppepper gekregen. Het areaal is uitgebreid, er zijn fruitbomen bij gekomen en bloembedden zijn ingezaaid.

Goed geluisterd

“DCM heeft er samen met de werkgroep hoogwatergeul Lomm echt een aantrekkelijk gebied van gemaakt. Er is steeds goed geluisterd naar onze wensen. En als er eens wat voorvalt, wanneer werkzaamheden overlast veroorzaken, dan wordt er snel ingegrepen.”

Vrijwilligers

De dorpelingen zorgen er zelf ook voor dat het gebied er netjes bij ligt. Zo ruimt een groep van 28 vrijwilligers dagelijks het rondslingerend vuil op en legen ze de prullenbakken. Lomm maakt door de vondst van de Romeinse begraafplaats deel uit van de Limburgse Archeo Route. De begraafplaats kwam aan het licht tijdens het archeologisch onderzoek voor de zandwinning. “Het speerpunt is een verrijking voor Lomm. Die hadden we niet gehad als de bypass er niet was gekomen. Er zijn inmiddels enkele banken en een picknicktafel geplaatst, zodat de bezoekers van alle kanten kunnen genieten. Ook mogen we hier zo’n vier feesten per jaar organiseren. Geulpop is een goed voorbeeld. Ja, Lomm zat hier echt op te wachten”, besluit Wim.